MiNdA MoNyET...JuNk ToUGhT...OTaK PrOSEssOr KomPuTEr...

Tetibe rajin plak saya nak berjalan2 ke blog orang lain lepas baik demam nih...tub2 saya ternampak kat blog update(sesiapa yang xletak baik letak...korang xletih)...

"Karipap 1 jam yang lalu"

Dalam ati tetiba jek xsedap ati...KENAPA???jawapan die ...Sebab die selalu gune nama saya yang sememang nye galmour nih dalam blog die...huhuh...Jadi saya harus berhati2 selepas dapat jawapan daripada soalan KENAPA itu...

Denagn hati yang Ikhlas dan jujur(yela sayakan menjadi idaman semua mak mertua) saya masuk untuk tgk apakah entri terbaru karipap...Rupa2 nye die tulis pasal...

"monkey mind"

Mungkin korang xperasan yang otak kite sama macam processor komputer malah lebih hebat...(skema la plak)...Ini realiti sebab andai kata kite termenung...ataupun berkhayal...ataupun kebosanan...

"Khayalan menjelma...
ketika fikiran...
melayang menjauh meninggalkan mu..."
pergh pandai saya nyanyi...Jom Karaoke...huhu...sama macam processor komputer...dalam satu masa byk process terjadi tanpa disedari maksudnya multitasking...Itu sebenarnya kelebihan tanpa bende nih :

1) M. Nasir xbleh buat lagu
2) Razak Moheidin xbleh bikin filem
3) Rita Rudaini xbleh nak blekon(xde feel) - uiks rita rudaini???Kenapa Rita!!!
4) Pencipta 3D xbleh nak buat katun
5) Penulis blog xbleh nak tulis entri


-=TAPI...=-

Kelebihan die bile korang dah dapat gambaran...Cube korang amik satu time untuk kosong kan minda...Dalam masa yang sama korang akan dapat sesuatu yang dinamakan "FOKUS"...
Itula kelebihannya bile korang dapat hentikan Monkey Mind...Junk Tought...ataupun Otak Processor...huhuhu...

Gunekan monkey mind ini untuk seketika sahaja tapi bile nak buat sesuatu dengan serius cube fokuskan minda tuh ke arah satu sahaja...(sebab tuh solat kene khusyuk)...

Hm...Cukup pengajian kite untuk hari ni yek...Nant saya akan sambung untuk lecture Kenapa solat kene khusyuk ye...nantikan kemunculan nya di TV9 "Dekat di hati..."

SYuKuR...


Korang mesti ternanti2 entri2 saya yang berkualiti ni kan...???Adus teriak plak kali nih...hehehe...maafkan saya jika saya terlebih kate sebab saya hepi sgt hari...Satu hari saya xpost entri...Biasanya sehari paling kurangpun 2 entri..betul tak(itupun kalau korang betul2 ikut blog ni la kan)...Sape yang ikut angkat tangan???Pergh ramai nye...sabar2 jgn tunjuk perasaan...hahaha

Bukan apa saya menghilang sebab saya terlampaula xlarat(demam)...tapi syukurlah demam tuh dalam masa 10 jam dah recover...Biasanya saya jenis yang susah nak demam tapi sekali demam sampai 2 ari...hukhuk...Itu pun masa demam saya sempat post satu entri sebab xnak menghampakan pemilik blog "ayie_helena" yang cun tuh..haha...(alamak...baby ni tulis je tau...xde niat apa2)...

Nak tau apa rahsia saya kelihatan langsing...hahahani rahsianya :

1) Memaafkan kesalahn orang lain (even bende tuh susah nak diterima tapi ku tahan jebat)
2) Berterima kasih (pada diri sendiri,anggota badan,roh dan makhluk tuhan)
3) Bersyukur (pada Allah,hidup,dan semua)





DAN AKHIRNYA



SAYA SIHAT SEJAHTERA



Bende ni bile dijadikan amalan kite akan aman n kite akan tenang sebab kite dah serahkan semua yang BERLAKU menjadi BERLALU...Bila ia BERLALU maka tiada TEKANAN & STRESS (sambil nyanyi lagu "Hilangkan Stress"...)




TeNg...TeNg...TeNg...

Satu ari saya berjalan seorang diri di Mid Valley Megamall...Sedang saya gi beli Starbucks tetibe orang belakang saya buat opocot...Lantas starbuck mocha ice blended tu terbang lalu hinggap ngam2 kat muke die...Saya masih belom sedar siapa bile die lap muke die tetiba nampak muke minah yang seakan2 mcm jue aziz tapi dengan lelaki yang tidak dikenali...Yang peliknya Jue Aziz boleh pakai tudung beb...Saya mcm insaf kejap ar tgk...Lalu saya tegur...

"Eyh apa ni Kak Jue...(konon je)..."
"Aku dah agak dah mesti ko panggil aku Jue Aziz kan...(dengan muke keayu2an cover)"
"Kenapa kalau bukan Jue aziz awak ni sape???xkan akan tokey kenderaan Aziz plak"
"Bean2...pantang tgk pompuan cantik skit...."

Dalam ati pelik...macam mana die boleh kenal aku sedangkan aku xkenal pun sape die nih...

"Bean...ni aku la Helena...Yang ni Ayie BF aku..."
"Owh ko la Helena..Tapi macam mana ko kenal aku eyh"
"Kan kat blog ko ade gambo ko yang hensem tuh...Pastu ko kan blogger yang paling top di abada ini...Ngeee...(ini selalu Helena buat)"

Aku berfikiran sejenak...

"Hm...ade apa ko jumpe aku ni...nak menuntut ilmu ke..."
"xla aku nak kasi kad kat ko jek..."
"Uiks xkan la dah nak kawen kot...betul express..."
"Bukan kad kawen la...ni ade adiah untuk ko paste kay blog ko yang hebat tuh..."
"Tq la...ni je ke ko nak kasi kat aku...xnak bayar balik ice blended aku tadi tuh..."
"Nant2 la...aku ganti eyh...aku nak date ngan Ayie nih...ngeee(dia buat lagey)"

Balik je tanpa rase was2 dengan pelawaan itu saya terus tampal award nih yang cun la...huhu TQ HELENA....Nah ini adiah nye :

PergH MarAh+GeRaM+10SeN

Bangun pagey2 ni aku rase kepala kau panas menggelegak tahapair panas macam kat kolam air panas Selayang...PANAS!!!Cipan terbang betulll!!!Korang ni tau main bola ke tak!!!kenapa!!!
Aku betul2 xboleh terima kalau dengan team cap ayam(bukan band cap ayam tau) pun korang
seri...Dah bape ratus kali aku SMS ko Benitez...Tuko formation...Jangan pandang rendah team
lawan...Ni bile ko tgk je team tuh cikai ko anta player cikai...Ko igt bola tuh segitiga ke!!!Bulatla
B@$*H!!!Ko ngan jurulatih Malaysia sama je bengap tau tak!!!Kalau aku lah owner Liverpool dah lame aku sack ko...Ko bersyukur la tokey pisau cukur tu xsack ko....Dulu ko bagus tapi sejak kene batu karang ni otak ko semakin biol aku faham mungkin sistem pundi kencing ko tu dah xbetul...Pergh bengang nye aku...Penat aku bayar yuran ahli tau tak ko igt murah ke!!!Torres pun satu lepas aku sponsor trim rambut kat kedai rm15 tuh ko igt ko dah jadi model iklan rambut ke...Ko tustill pemain bola tau tak!!!So buat la gaya pemin bole bukan model syampu rejoice!!!Aku rase kalau Ian rush yang dah tua tu main die pun sakit perut nak main ngan ko...Harap muke je jambu...Yang Gerrard pun satu...Keje asal ko balik je mabuk...asal ko balik je mabuk...Ko ngan satu lagey yahudi mabuk Benayoun tuh sama je...Igt dah star sgt eyh...Malu aku beb...Kalaubukan kesetiaan aku yang terlalu tinngi sperti mana cintaku pada Linda Jasmay(ooops soory)dah lama aku gi sokong Aston Villa ko tau tak!!!Dah lapan tahun tau tak aku jadi suppoter...Kalau kawen dah ade anak 4 tau ta!!!HAMPEH!!!(penyokong Man U,Chelsea,Arsenal jangan harap ko nak dapat sokongan padu dari aku)...So tolongla
aku seru team Liverpool yang dulu untuk meneruskan agende percintaan dalam Liga Perdana Inggeris nih...Sebelum aku beli tiket flight gi sana or kirim kat Raihanna beli jersey Zenit Petersberg...

p/s :
- Penyokong kelab lain jgn masuk campur aku tgh panas...ade je komen pasal bende ni...aku suntat korang...(ni betul2 bukan Chobaan)

- Harap2 Jutawan Kuwait tuh jadila beli Liverpool...Nak harapkan jutawan US yang poyo je lebih...duit xde tapi belagak kaye tuh sampai bile pun nampak macam tuh...

"You'll Never Walk Alone"

GYm PunYa TAg!!!

"Pagi yg gelap kini sudah terang
Aku yang hensem
Pakai baju belang"


- Lirik ni saya ubah skit eyh jgn bagitau noh...nnt die suruh tulis lirik plak...

Hari tuh saya jumpa Fazura kan...Ni saya gi Gym(pergh gym eyh) jumpe Farid Kamil..
Lalu saya ngan muke tak malu tegur die...

"Mil ko buat apa kat sini"
"Ko panggil aku apa tadi???"
"Mil kenapa salah ke.."
"Lagey sekali apa ko panggil aku???"
"Mil.."
"Eyh budak kacak ko sini jap"
"Kenapa Mil..."
"%#$@% punye budak...Bongok itu nama bapak aku"
"Owh ye ke...aku igt nama ko Farid Kamil Bin Rahman..."
"Hotak ko!!! Kamil tu bapak aku la si yal..."

Disebabkan saya tersalah panggil jadi die cakap...

"Ko panggil nama bapak aku...ko kenal tak cik rerama pink...rerama paling ganas abad ini...die bagi ko task ni:"

- senaraikan 6 nama kawan2 ko...
- jawab soalan yang deberi...

Dengan riak dan bongkaknya saya bagi ar nama2 nih :

1) Karipap
2) PJ Selamba
3) Cik Daz
4) Cik Zana
5) Afiq
6) TurTle

What do u know 1?
- mamat nih agak poyo skit...bawak myv itam...konon2 Don Mafia...hahaha

What would u do if u never meet 2?
- kang kate rindu cakap aku ni spesis pelik plak...

What would u do if 3 & 4 dated u?
- Ini bahaya..kalau date besa2 xpe..tapi kalau sampe mata bertentang mat....hm...weird...

Would 5 & 6 make a good couple?
- Ntah sebab aku tak tau turtle ni jantan ke betina...Kalau betina couple boleh kawen xbleh...hahaha

Do u know everything about 3's family?
- Ntah eyh die ni kaum kerabat lifesaver n pink_butterfly kot...sebab diorang ni spesis same...rame2...

Tell me something about 6.
- Turtle...suke merangkak...xbleh berlari...jalan pun lambat...hahaha jangan marah ha...

What language does to speak?
- ntah xpernah plak bercakap ngan penyu...cube bayangkan...

Who is 3 going out with?
ntah eyh...Dengar kate dah ada BF...mestila ngan BF die...xkan bapuk kot...hahaha

How old is 4?
Ntah eyh macam 20-an

5?

esok2 aku tanyalah


Who is 6 favorite singer?
Macam meet uncle hussein...sebab kan diorang baru menang...


1?
yang ni di suke dengar lagu m daud kilau...Siap gelek ar kalau dapat dengar...

Is 4 single?
Dah kuar album...apa plak single...


What is 3 last name?
Nanti ade gathering aku tanya la...

What u consider being in a relationship with 1?
Apa!!!Hilang akal ke dua2 getah paip...mana bleh...

What r u talking about?

yang ko sibuk kenapa...aku punye suke la...

Which school does 2 go to?
Kalau xsilap sekolah memnadu metro driving kot..hahaha

Lepas je saya jawab soalan yang si FK bagi saya lempang muke die n terus bagitau die...

"Ko ni pelakon ke ahli mesyurat tingkap"

FK pun terus menangis teresak2...

Amacam best tak cite saya nih..hehehe...harap2 semua terhibur..nantikan episod yang akan datang yek...

M.O.T.I.V.A.T.I.O.N

Sebenarnya saya nak buat post ni dalam bahasa inggeris tapi disebabkan dah lame xbercakap in English dan BI saya memang superb sehinggakan George Bushpun letak jawatan kalau saya bercakap jadi saya berpaling arah untuk memrtabatkan Bahasa Malaysia...

Ok apa yang korang tau pasal motivation ataupun motivasi...Bile sebut MOTIVATION mesti korang terpk :

1) Dr Fadzilah Kamsah
2) Camping
3) Minda
4) Isi Masalapang
5) Semua yang budak2 jahat(yela budak baik xkan dihantar sekolah pegi motivasi)
6) Bimbingan
7) Jadi pemimpin

Haha...Sekarang ni saya bagitau apa itu motivation...MOTIVATION ataupun MOTIVASI ialah:

Projection + Motive = MOTIVATION

Projection = Imagination

Imagination = Image + Motion

-= Maka kesimpulannya=-

Image + Motion + Motive = MOTIVATION

Motivation adalah sesuatu yang lahir dari minda untuk membentuk satu keperibadian dalam diri seseorang...Sebagai contoh untuk memotivasikan diri saya untuk menjadi seorang yang kaya,saya akan terbayang ade kete besar...ada umah besar...ada bini understanding n cantik...n boleh dapat apa aja...Tapi kite selalu berangan...so algebra nya akan jadi...

Seorang Kaya (Berangan) = Ingin menjadi kaya(Motive)[yes] + kete...umah...bini (Image)[yes] + (Motion)[no]

Sekiranya korang nak MOTIVATION ni jadi kenyataan bukan setakat Angan2...Algebra die macam nih


Seorang Kaya(MOTIVATION) = Ingan menjadi kaya(Motive)[yes] + kete...umah...bini(Image)[yes] +
perasaan(feel) sebagai orang kaya (Motion)[yes]

maka ia akan terbentuk sendirinya dan apa yang korang "project"kan dalam projection(bayangan) akan jadi kenyataan...xpercaya cube buat....Ini semua kerja Allah...Macam yang pernah saya cakap Mintak je dengan izin Nya kite akan dapat(walaupun negative)

HanTu SamA HanTu Pun GaDuh Ka!!!


Best2 cite nih...saya tgk Underworld yang no 1 je no 2 saya xsempat tgk sebab time tuh tgh final paper...hm...dari 5 bintang saya bagi 4 sebab cite die memnag best...Semua unsur ade seram,chenta,suspend,gaduh...

Cite ni berkisar tentang puak antu Vampire(pontianak ar xkan pocong plak) bergaduh ngan puak Lycan(warewolf...bukan anjung jadian yek)...Dari azali puak lycan ni merupakan balaci n kuli kepada puak Vampire...Masa flash back bile time vampire ni menakluk tanah tuh diorang dapat jadikan puak lycan ni semua barua diorang...Tapi diorang boleh percaya satu ekor lycan yang bakal menggegar arena perhantuan ni...

Lycan ni dari kecik diberi keprcayaan oleh ketua puak vampire untuk menguruskan perjalanan puak lycon dalam istana vampire dengan syarat die xbleh bukak kunci dilehernye...Tapi akhirnya die bukak untuk selamatkan anak ketua vampire(cewek die jugak memang ar sanggup buat apa jek)

Dan terjadi adegan2 ehem2(faham2 dahle mana ade cite omputih yang xde) dan adegan pembalasan demdam...Tapi memang best ar care diorang berperang...Cara ketua lycon deal askarpun best...So korang tengak ar cite nih...memang xrugi...Tq baby sebab belanja abg tgk movie yek...

p/s :

a) Omputih punye antu canggih beb...perang siap ade senjata...Cuba bayangkan kalau pontianak kite gaduh ngan pochong...mcm mana la rupenye...
b) Ntah wujud ke xsebenarnye antu nih(omputih sebenarnye penipu)..hahaha...
c) Kebanyakan antu omputih hensem2...(Vivi mesti suke sebab hensem...hahaha)
d) Kat Malaysia saya suggest buat Filem tajuk "Dunia Hantu : Kebangkitan Toyol"...hahaha...
kalau nak script bagitau yek saya boleh tolong buatkan(itupun kalau dah ketandusan idea sangat2 hehehe...
e) Nah tgk ar trailer cite nih...best....

KaTUn YaNG XSDR DiRi



ha...cube korang amati apa yang ingin disampaikan dalam katun nih...

p/s :

- Kite sebagai makhluk lupe kepada pencipta...Bile dah dapat apa yang kite nak kite xnakpun bersyukur
- Kite makhluk ni asyik2 nak buat kerosakan...Dah dapat idup kite igt kite kuat
- Bile dah berkuasa kite asyik2 igt kite ni dah bagus...dah kuat asyik nak buli bende(orang) yang kecik daripada kite...Bile jumpe yang lagi kuat baru kite nak takut...
- Manusia ni sebenarnya xsedar diri...
- Lagey satu- pantang nampak yang hensem/cantik terus kejar...(biasa la tuh)...hahaha
- Kalau bab makanan main suap je tak pk halal ke haram...Macam mana nak berkat...
- hargailah apa yang kite ade...Marilah bersenam...hahaha

AdIAH LaGEY!!!

Hm dalam kepantasan era perkomputeran tetiba aku teringat nak buat kerja keji...Disebabkan aku sering ditag peminat2 blog aku jadi aku terpk nak hack satu pengkalan blog dimana semua pekerjaan keji mengeTAG ni dalam dari blog ni...Kalau korang perasan...Detail blog :

Nama Blog : Warna Kehidupan
Pemilik Blog : Khalifah Fedi
Tahun diterbitkan : 2008
Status pemilik blog : Masih bujang teruna
Penyanyi Kegemaran : A Rahman Hassan
Pelakon Kegermaran : Mr OS

Bile aku nak hack je sistem blog die...Tetibe kuar bende nih :


Die macam tau je aku nak buat jahat dan memberi award ni untuk ambil hati aku...Lalu hatiku berkata...
"Mengapa begini...Bukankah KF seorang yang kejam dan berpegang pada ideology HITLER sampah tuh...Tetibe je bagi adiah nih"

Hati ku yang ganas dan gangster tahap harimau bintang dan red bull pun terus lembut lalu hati keci berkata...
"Terima kasih KF...Senyom sokmo...BEREH..."

So akupun nak kasi award ni kat semua kawan2 seperjuangan aku..hahaha...nah amik ko singa :

- wiseman
- karipap
- Cik lifesaver
- PJ Selamba(selamba ke???)

hahaha... itu je yang saya nak cite...SEKIAN TIME KASIH...

ChentaKU...



Lirik Lagu nih...

Malam ini ku sendiri
tak ada yang menemani
seperti malam malam
yang sudah sudah

Hati ini selalu sepi
Tak ada yang menghiasi
Seperti cinta ini
Yang slalu pupus

Tuhan kirimkanlah aku
Kekasih yang baik hati
Yang mencintai aku
Apa adanya…

Mawar ini semakin layu
Tak ada yang memiliki
Seperti aku ini
Semakin pupus…

p/s :

- pergh lagu ni even rockpun tapi bermesejkan keagamaan...
- saya betul2 minat kat lagu nih n doa sayapun dimakbulkan sebab saya dikurniakan seorang tunang yang walaupun garang luaran tapi hatinya baik...
"baby tq sebab sayang abg..."
- Bersyukur saya dengan nikmat hidup ni...Alhamdulillah...

ApA!!!

Hm...disebabkan sebosanan tahap cipan gua keluar gi jenjalan kat bawah blok ni...Lalu ternampak Fazura...Gua tegur ar...

"fazura...nak sign"
"Apa sign2...ko igt aku ni wakil rakyat ke nak sign2 nih...dah blah..."
"ala sombong plak minah ni...Gua kasi seven baru lu tau"
"Lu kasi seven igt gua xbleh bukak ke???kasi la..."
"Nah!!!kalau lu xbleh lepas gua nak lu punye sign"

Terkial2 Fazura nak bukak kunci...At least die kasi gak sign die yang xseberapa tuh...haha...pastuh die cakap...

"Bean lu gi kat 7e tuh ade bende la cashier tu nak kasi...Dari tadi tanya sapa Bean yang hensem..."

Saya pun melangkah dengan penuh keyakinan lalu cashier tuh tetibe menjerit...

"Bean...!!!pewit2...Nah amik ni ade awek kasi..."

Gua terpegun lalu bukak ar bende tuh upenye Tag dari cik rerama lifesaver..Pergh berserabut kepala gua...hahaha...

Task die macam nih:

Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of results, and post it as your answer. After that tag 7 people.

hm...Walaupun pahit tetap ku telan jebat...nasib baikla lifesaver nak kawen dah..ni kire adiah kawen la ni kalau tak die mintak laptop toshiba...pergh jenuh nak kumpul duit...

Aku teruskan gak task ni sebab xnak la tgk lifesaver nangis...hah
aha...





THE AGE OF NEXT BIRTHDAY

Macam yang korang nampak Umur saya akan masuk sweet 27...hehehesape2 yang nak bagi adiah silakan..

PLACE I WOULD LIKE TO TRAVEL

Saya memang teringin sangat nak gi tempat ni sebabnye teknologi semua berpunca di sini...

FAVOURITE PLACE
Boleh dikatakan setiap minggu saya gi tempat di atas...satu sebabnya saya nak gi tgk wayang...sebab kedua saya gi beli brg comp(even mahal skit dari low yatt)...sebab ketiga cuci mata(ramai awek2 lawa siot huhu)

FAVOURITE FOOD
Ni memang kesukaan saya...saya suke rase bende ni kat semua kedai...tapi setakat ni yang best kat pasar TTDI(bang saya nak royalty) n Uptown Kota Damansara...

FAVOURITE THINGPergh kete nih memang saya minat gile...pedulik ar sape yang kutuk tapi saya suke ma...Ini dream car saya tau...

NICKNAME I HAD
Nama ni dah lama saya pkai macam yang korang nampak gambo di atas itulah nama panggilan saya sejak 10 tahun ni...Nama ni diberi oleh Anaskin Skywalker (Anas ACAB) masa zaman2 skinhead dlu...Tapi xsama langsungkan...mungkin time tuh die mabuk kot(haha)

FAVOURITE COLOUR
Ini colour fav...macam ayat Azroi..
"nah amik kain merah ni...pakai supaya tak terpukul sesama sendiri.."

COLLEGE MAJORSifat pemalu ni memang selalu ade...saya malu bile jumpe orang baru...Tapi bile dah kenal lame n kalau orang tu gile2...saya akan jadi 2 kali ganda gile...hahaha

NAME OF MY LOVE
Ni nama die Nurul Aien...Die Tunang saya...Saya sayang die sangat2...Kenapa???Sebab mata die sepet mcm cine...hahaha..CUbe tgk eyh muke die memang mcm cine tapi die xnak ngaku...

HOBBY
BLOGGING


BAD HABBIT
Bad habit aku dengar lagu Bad Habbit-The Offspring...hahaha...Sebab lagu ni memang bad pun xcaye doenload dengar sendiri...BAD tau...hahaha...

DREAMLIST
Saya nak jadi JUTAWAN...MASAnye biar yang atas tentukan saya cume usaha menuju ke situ dengan petunjuk NYA sahaja...

Disebabkan saya berjaya melepaskan kekunci 7 cik lifesaver(bakal bergelar puan bulan 3 nih) jadi saya diamanah kan untuk mengunci 7 orang...Jadi saya nak kunci :

1- En Duan
2- En wiseman
3- En Karipap
4- En PJ Selamba(selamba sangat yek)
5- En Psycorealms
6- Cik Ara
7- Cik Helena

Tolong buat eyh sebelum saya anta askar2 perang saya gi gegar blog korang...hahahahaha TQ...

MiMpi Di CNY


Semua orang tiap2 ari mesti ade mimpi...Mimpi jadi kaya...mimpi gigi patah...mimpi kene gigit ular...haaa...yang ni mesti selalu...Mimipi kene kejar pontianak...betul tak???Semalam saya mimpi bawak kete besar ade umah besar...tetibe datang watak yang berlakon dalam bisikan subuh (aidid) dengan muke yang marah jerit macam ni kat saya ...

"Eyh...gua xkenal lu sape...tapi gua nak bagitau lu ini peluang terakhir lu...baik lu bangun buat apa yang patut lu buat"

pergh terjaga saya dari tido...Pada mulanya saya nak buat xtau tetapi hati rase xsedap la plak terus saya...(faham2 dahla...nnt kalau saya cite apa yang saya buat orang kate saya xikhlas...riak...)...Sampai sekarang saya terpk apa sebenarnye yang nak disampaikan dalam mimpi saya sebab selama saya idup ni asyik2 mimpi kene kejar antu(jadi antoo fighter), bergaduh (young n dangerous), dan mimpi yang paling besh jatuh bangunan(pergh real punye sakit)...

Kalau rujuk pada banyak buku diorang kata mimipi ni adalah alam di mana roh kuar dari badan n apa yang kite mimpi ni betul2 terjadi tetapi hanya dalam alam roh...Dan lagey satu ingat ye...

"mimpi adalah kunci untuk kita menaklukan dunia"...

dan jangan lupa

"kunci untuk mendapatkan kebahagiaan adalah kegembiraan"

p/s :

- harap2 berjaya menyelesaikan maksud mimpi tadi and masalah yang mendatang...
- bile la dapat mimpi ngan...(alamak hahahaha...)...jgn pk...jgn pk ...bahaya
- Kalau la mimpi boleh jadi realiti(aku jadi kaya) hahaha
- Dahla nak sambung balik mimpi tadi...Bye...

SKINHEAD


"Pergh apa lu nak ngarut ni bro...Skinhead dah lame pupus macam platipus...Megatpun dah insaf...Magoopun dah jadi sound engineer baru lu nak bukak topik..."

"Memang ar...Itu skinheads culture ma...guapun dah lame insaf...Tapi gua nak cite pasal perkataan skinhead...S.K.I.N.H.E.A.D.S...Semua bende xsemestinya negatif ma!!!"

Tgk Tuh negatif lagey...Pagi2 saya bangun dari tidur saya teringat yang saya pernah bergelar seorang skinhead yang betul2 fanatik...Mungkin korang xtau sebenarnye ada positifnye yang boleh kite ambil dari perkataan SKINHEAD...Ok mari saya tolong kupas(bukan kupas rambutan atau pulasan ye...) satu persatu apa itu skinhead dalam kehidupan saya sekarang...


S.K.I.N.H.E.A.D


S.K - Sharing Knowledge
- Dalam kehidupan kite seharian kite perlu share knowledge (kan Sharing Is Caring)bermakna kite kene berkongsi ilmu yang kite ada sebab apa kite hidup xsemestinya kite tau semua...Mungkin kite hebat mengira tapi xsemestinya kite hebat mengeja tau...So kite kene mintak tolong n jangan la belagak...Kalau nak berlagak jugak pegi kawan ngan burung gagak itupun korang kene share jugak makanan ngan burung gagak...hahaha...Igt kite ni xsempurna k...

I - Independent
- Independent ni satu bende yang susah nak jumpe sebab sekarang ni semua orang harap orang lain suap je...Kite kene berdikari dulu sebelum mintak tolong kat orang bukan saya nak suruh sombong atau kedekut tapi cube buat sendiri dulu yek...Sebab kalau kite asyik harapkan orang lain sampai bile kite xbelajar...kan kite sharing knowledge lepas sharing gune sendirila...xkan nak kawen pun nak harap orang jugak kan...Kene belajar kumpul duit jugakkan...

N - Nationalism
-
Kalau korang xde bende nih...Baik korang tukat nationality sebab bile korang xsayangkan negara korang korang ada tokoh untuk jadi pengkhianat negara...Tu yang mula nak jual dadah...tu yang mula bocorkan rahsia negara...

H - Hooligan
- yang ni mungkin negatif bagi sesetengah pihak sebab hooligan ni maksudnya samseng...Bile dengar samseng je semua takut...hahaha...Nak jadi samseng boleh tapi biar la bertempat...Kalau kite jadi samseng untuk rebut hak itu xsalah...Cube bayangkan kalau korang xmelawan bile awek korang kene kacau...maka terjadilah :

1) Lahir seorang penakut
2) Awek kene kebas (Yela gurl skang nak cari orang yang berani)
3) kalau awek suke lagi kat korang mungkin dah kene ....paham2 dah la yek...

So mana yang korang nak...jadi samseng sebab mempertahankan hak atau amik package mak andam di atas...pilihan di tangan anda...hahaha

E - Ego
- Ego ni pun negatif jugak tapi kalau kite pandai gunekan Ego kite akan dipandang tinggi sebabnye kalau kite asyik ikut cakap orang je maknanya kite xde pendirian untuk hidup..Hidup kite sering ditentukan...Cube kalau kite ego skit la...(jangan melampaui batas sebagai super saiya) bile ada skit ego kite boleh dapat keyakinan n boleh berfikir secara waras(bukan kabare waras ye) dan kjeputusan yang kite buat tuh gempak...hahaha

A.D - Anti Drugs
- Jauhilah najis dadah ye tuan2 dan puan2(nada chef wan)...Dadah ni marabahaya(oops merbahaya) tau...Yang korang asyik2 nak cari dadah buat apa...dulu ye la murah sekarang barang dah mahal tau tak...So daripada korang buang duit beli dadah baik belanja makcik jual kerepek...hahaha...Kan dapat pahala...(pergh nak cakap orang sendiripun buat)..."Tapi aku buat dua2...Kalau aku amik dadah aku beli krepek makcik tuh...so balance...xdela...gurau2 jek..."

Amacam berjaya tak saya mem"positif"kan perkataan SKINHEAD...Tapi betul ibu2 bapak2 semua yang ada di sini...Tujuan saya tulis entri ni bukan untuk tunjuk skinhead ni baik tapi untuk tunjuk yang sebenarnya jika kite seorang yang positif kite akan dapat tgk positif dalam negatif...GRUNGRA...hahaha...SEKIAN...

p/s :

- Budaya SKINHEAD memang teruk tapi kalau la skinhead xde...byk irama music kat malaysia ni xde...maka xdela MEET UNCLE HUSSEIN...BUNKFACE...THE TIMES...So jgn salahkan music,salahkan diri sendiri yek...
- Kalau korang dah dapat semua sikap di atas maknanya korang dah berjaya SKINHEAD kan diri korang...
- SKINHEAD byk mengarajar saya...kalau ikutkan sebelum saya jadi skinhead yang berjaya saya xtau speaking london tapi disebabkan lagu2 skinhead yang berlirikkan ENGLISH saya berjaya menguasai Bahasa Inggeris tanpa bantuan LINGUAFON tau...hehehe
- Lepas baca entri ni jangan plak sibuk2 pegi bundle nak ngada2 pakai Dr Marten ye...Saya xsuruhpun join budaya skinhead...
- GRUNGRA merupakan satu perkataan masa saya belajar kat poli yang bermaksud cakap belit2...hahahaha


Hm...SeRabUt SiH!!!

Dah dua ari saya termenung sendirian sebab bile dikenang2 duit nak kawen xbape nak cukup...Kenapa eyh???At last saya realize yang dlu saya memang seorang yang teramat boros...Bgus tak soalan saya untuk diri saya...Puas saya pk cara saya untuk duit...semua xmenjadi ntah apa masalahpun saya xtau...Tetapi secara spontan saya terfikir saya dah berusaha dan saya harus berserah apa yang saya buat tu pada Allah yang MAHA...
Pergh korang mungkin xdapat rase lagey kan apa yang saya alami...Tetapi ini pengajaran disebabkan saya yang dulunya xpernah beringat akhirnya saya terlungkup...Projekpun semua sangkut...Sekarang ni tinggalAku berdoa dan usaha apa yang patut...Satu bende yang menyedarkan saya bile saya tgk cite "Bisikan Subuh",,Pergh insaf beb(insaf lagey)...Bile saya terdengar dialog die yang macam nih :

"Ko mintak je pada Allah...nescaya Die maha mendengar dan Die akan tolong hambanya yang sentiasa memohon padanye"

Saya menjadi 100% yakin yang saya akan berjaya...Yela lagipun saya nak buat bende baikkan...Nak membina masjid...huhu...Saya Happy even bile terpk bende tuh...So kawan2 blogger...harap2 korang dapat doakan kejayaan saya membina masjid yek...Doakan kebahagiaan saya...TQ...

p/s :
- Harap2 saya dihindarkan daripada bertanyakan macam mana sebab ia akan mengurangkan keyakinan saya...
- Mintakla hari2 semasa berdoa nescaya Allah akan tolong...Jangan ragu2 dengan kuasa Allah sebab die MAHA...igt tuh segala2 MAHA ada pada Allah...

HePi ChIneSE NeW YEaR (CNY)


Kepada Bloggers2 yang berbangsa cine saya dengan ini ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cine...Semoge kite hidup dalam negara berbilang bangsa aman sampe bile2 yek...So jgnla kite cube menimbulkan isu2 perkauman yang boleh mengguat keamanan negara kite ni yek...Pergh dah macam Pak Lah plak...(even nama sayapun lebih kurang jek)

PoRk PLuS CoKe

Pergh...Babi punye babi...hehehe...Lilex2...jangan terkejut dengan hemburan bahasa slipknot yang amat ganas nih...Selama ni mungkin korang xnampak kenapa kenapa Allah mengharamkan Umat Islam memakan daging BABI!!!Sebab daging babi tuh kotor ma!!!Kalau cakap ngan bangsa yang mata nye kecik daripada kite mungkin katanye...

"Apek daging Babi Kotor wo..."
"Sapa kata...wa 30 taun makan babi talak(bukan bercerai ye) apa pun...sihat saja...Lu lagi mau tipu ka kawan..."
"Betul apek gua sudah tgk itu uji kaji pasal babi..."
"Apa Uji rasid(Uji Rasheed) ka...Gua manyak minat sama dia wo..."
"Bukan la itu research la apek"
"Owh lises testing2 ka..."
"Apek Lu ada internet ka..."
"Ada mau bikin apa sama internet..mau beli sport toto ka..."
"Bukan la mau kasi lu tgk...sikalang lu tgk betut2 aaaaa...."


KeNaPA???!!!


Kenapa merupakan persoalan yang semamngnye kite akan tanya...Bagi saya ia merupakan persoalan yang amat positif yang mana bile kite tanya kite akan cube mencari jalan untuk menjawabnye ataupun kite akan dapat apa yang kite tanya kan tu...Contohnye :

- Kenapa aku miskin???
- Kenapa orang lebih baik daripada aku???
- Kenapa aku kene marah ngan boss???
- Kenapa aku bergaduh ngan awek???
- Kenapa raja lawak kali ni xlawak???
- Kenapa Bean Moreno Hensem???

tapi jangan tanya...

"Bean...kenapa orang panggil ko bean...???"
Bab ni sensitif...boleh pecah bijik mata korang tau tak...Kenapa bean???Kan saya cakap jgn tanya...

Bagi persoalan2 di atas semua kita akan dapat jawapan n kite boleh settlekan permasalahan tersebut tapi persoalan yang "KENAPA BEAN MORENO HENSEM??" tu jawapan die senang... Saya mintak saya dapat...hehheeh...

Pesoalan kenapa tu boleh ditanya tetapi jangan sampai mempersoalkan kewujudan Allah yang mahaberkuasa...Jangan tanya macam mana???KENAPA???

Macam Mana tu Kerja Allah...contoh :

"Macam mana aku nak cari duit"
"Macam mana aku nak kaya"
"Macam mana aku nak jadi best macam Bean"

Kenapa saya kata itu kerja Allah...Kite ni hamba die je...kecik jekan walaupun badan korang toughpun korang kecik je sebab korang yang dijadikan bukan menjadikan...Kite ni hamba je yang diberi kelebihan menggunakan zat2 Allah...Kite dilantik menjadi khalifah dan kite berkuasa di atas muka bumi...KENAPA kite xgunakan...betul x???

Igt apa yang saya cakap nih...
"Allah suke akan hambanya yang meminta2 dan Allah akan tunaikan apa saja yang kite mintak...Korang mintak yang negatif pun PASTI dapat...Sebab hanya die je yang MAHA...Igt tuh...Tapi kite mesti igt kat die sepanjang masa...

Bak kate The Offcials ..
"Remember our roots..."

p/s :

- Kalau nak belajar dengan lebih lanjut gi la SEMINAR kitorang nnti
- yang penting buat 3 bende ni dlu n tgk kesan dia:

* memaafkan diri sendiri n orang lain
* beterima kasi pada diri sendiri(termasuk anggota badan) n orang lan
* bersyukur untuk kehidupan

PeRiStiWa MEe HaLUs

Semua orang taksub ngan bahasa n loghat negeri masing2...Kalau orang key el kate Kota Baru...Cube kalau korang bayang loghat negeri lain :

Orang kedah
"Kota Baru"

Orang Johor
"Kota Baru"

Orang Negeri9
"Kota Baru"

Orang Kelantan
"Koto Baghu...Sua Puyeeee"

Orang Perak
"Ko** Baru"(oops...sensored)

Ini contoh jela eyh...Ni ada kejadian best berlaku tadi...Hari ni jek baru jadi...Saya n beberapa orang kawan yang lain pegi kedai makan mek bawah umah...

"Ko pegi kedai mek buat apa bro"
"Aku gi repair moto ex5 kat kedai mek"(apal la soalan mcam nih...gua pegi makan jela...)

Mek mintak order kat kitorang

"Bang order ghapho(apa-loghat kelantan)"
"Saya nak nasi goreng ikan masin"

Tetibe je member saya ngan muke selambe jek...
"MEE HALUS eyh kak..."

Mek tuh terus buat muke pelik...hehehe...Saya ngan budak2 lain terus tergelak gegile sebab bende tuh memang lawak beb...lalu saya berkata...
"Ko igt ni kedai kat batu pahat pahat ke apa???Ni key el la...lageypun tu orang Kelantan"

Itu la cite die...cube korang pk2kan eyh...bahasa melambangkan bangsa tau...

KaRtUn BesT!!!

Hye semua...Disebabkan tahap boring yang terlampau mengganas sehinggakan boleh menggugat kestabilan ekonomi negara jadi saya terpaksa mencari idea untuk taip n post entri sebab kalau saya tak tulis nnt harga minyak akan naik lagey 10sen..So entri yangni saya nak membawa korang semua menyelami satu katun yang telah menggegarkan arena seni lakonan satu ketika dulu...

Oklah cube korang hayati katun yang saya nak siarkan ni(pergh dah macam steseb tv plak eyh)...memang nampak cam bodoh tapi penuh dengan element2 jernih ataupun BERSIH!!!BERSIH!!!BERSIH!!!....bak kate KJ la...(Bukan KF eyh...jangan nak perasan)...Hayati lah ye...





p/s:

- jangan kuat mengumpat...mengumpat tu dosa tau...lebih teruk daripada membunuh
- jangan kera sumbang...berkawan dengan semua orang...sebab kite ni makhluk Tuhan semua sama ade kelebihan dan kekurangan
- Katun ni menunjukkan kalau kite berbadan besar jangan la kongsi tilam ngan orang yang badan kecik nnt die terjatuh katil...(ade kene mengena ke???)
- Jangan dengki ngan orang lain...kite patut tolong orang...kalau die terjatuh pokok tolong esok2 kalau kite plak terjatuh longkang die tolong balik...
- Baju jangan pakai singkat2 or yang longgar2 nnti kalau angin tiup pergh...untung r sapa yang duduk dekat...
- Kalau nak hasut biar pk tentang diri sendiri n orang lain...Ni bile hasut semua negatif semua rugi...Ilang baju(faham2 dah la yek)

MaSa Dah Time

Ok...Sekarang bean dah kembali normal dalam kehidupannnya...Die sudah kembali untuk mengarut dengan lebih effisen dan tepat...hahaha...Sorila eyh kawan2 saya terEMO plak sepanjang minggu lepas disebabkan banyak traffic light rosak semua lampu merah kat damansara ni...So saya terlibat dalam kesesakan lalu lintas ini lalu kehilangan beberapa aspek dalam kehidupan ini...Itu pasal la korang asyik baca entri yang pelik2...lagu yang korang xpernah dengarpun keluar sebab saya nak meluah kan rasa keinginan untuk berubah menjadi hokage leaf village yang keenam...

Sekarang saya sedar yang saya perlu kembali kepada bentuk asal saya yang hepi n sentiasa tersenyum supaya saya boleh menulis entri dengan lebih baik dan boleh bekerja dengan rajin..(ye ke rajin..masuk keje pun lambat..)

Untuk oengetahuan korang sepanjang saya berubah untuk mendapatkan kuasa jutsu saya saya nampak banyak bende yang datang...

1- orang datang ke tempat kerja
2- stok laptop baru datang masuk ke show room
3- orang datang bertanya di manakah rumah pakwenye
4- boss datang mintak rokok kat stuffnye
5- kawan2 datang untuk melunaskan hutang mereka kepada saya

yang penting rezeki xkan datang bergolek(haa...kalau macam tu dah ramai la orang kaya n sayapun dah pkai caldina sekarang)...Rezeki kene cari dan kite kene mintak pada Yang Maha Berkuasa sebab itu datang dari die...

"Macam mana ia datang???"
"Apa punye soaalan la macam ni...itu keje Tuhan ma...kite just mintak pastu doa n usaha...baru la dapat tau tak!!!"

Igt tak cite pasal gambaran n imaginasi???xigt...tula saya dah suruh makan kismis xpun kurma cap Yussof Tayub xnak ikut kan dah jadi pelupa...

Ok semasa saya tengah JK n mencari siapa diri saya(minggu lepas) sale memang teruk sampai kalau saya jadi boss...saya sendiripun ngamuk...Tetiba terlintas kat otak yang saya perlu berdoa mintak n gambarkan...Lalu saya terus ke petronas...

"lu buat apa kat petronas bro...hilang akal ke???ko nak mintak apa kat sana..."

"Gua pegi petronas isi minyak ar...xkan pegi beli ikan plak...tetapi lepas tuh gua ternampak surau"

Pegi je kat surau tuh dengan automatiknya saya terus berwuduk n terus solat asar...lepas solat saya mintak supaya ada la orang yang akan datang anta laptop dengn menggambarkan imaginasi bahawa satu laptop akan datang masuk...semasa saya nak pakai sandel(Nike tau beli kat al-ikhsan) tetibe hp pun berbunyi...

" Pis ko kat ner...Customer ramai beratur ni tunggu ko...ish ko nih"

Pada mulanya saya memang xpercaya(yela selama ni dorang asyik main) jadi saya lambat2kan pergerakan...lagipun tarffic light rosak plak...jadi saya tersangkut kat jam dalam 35 minit...Sampai2 je ada tinggal 2 customer...Satu tu tukar main chip display(masyuk nih) satu lagi mintak check dialler...dalam sibuk mengejar keghairahan dunia menyiapkan laptop customer tu berkata

"Tadi kalau awak cepat ade dua tiga lagi kot"
"Tu lah bang...tadi say kuar ggi bank...pastuh depan nih traffic light rosak plak...jam bang..."

Dalam hati frust beb...ye ar kalau satu laptop gua boleh kaut RM150(ni imaginasi je ye...cas sebenar dirahsiakan)...Tapi xpe saya positif dan menganggap ada lagi yang akan datang lalu saya membayangkan sebijik lagi laptop HP akan masuk dengn kerosakan yang gegile...xsampai 2 jam datang seorang hamba Allah lalu berkata...

"Dik laptop ni dah teruk ar...xde gambar"

Dalam ati aku yang jahat berkata...
"pergh rezeki gua siot...ada dua hp mainchip problem(masyuk2..)"

p/s :

- macam tulah keadaan saya...bermakna ilmu yang saya belajar xsaya sia2kan...So positif membawa berkat tau...

- Kalau rezeki tuhan dah bagi tu amik jela jgn persoalkan betul ataupun tak...nnt korang yang rugi...

- Di dalam arena perkomputeran seorang tech akan menjadi masyuk jika terjumpe masalah yang melibatkan mainboard memang masyuk beb...so saya bersyukur sekali dua masuk prob yang sma...

- Duit saya xcukup nak buat dua2...so abang hp v3000 saya buat lambat skit eyh...(boss singapore xbagi bajet untuk bulan nih)

- lifesaver dah nak dekat kawen so korang prepare la adiah eyh...aku dikecualikan sebab aku special(pergh apa kene mengena plak nih...hahaha)...

RacIaL HatRed

" still it happen in our world today
racist bastard still having to say
why can't we live in unity
one nation with pride and dignity

are there to judge by the colour
are there to win by hating each other
there's a cause,a couse to fight
if it cause fight racism then we must unite

the wrath of oi unite us all
never fall, we will stand tall
living in this life we like
fithing another, racist attack

no matter if you black or white
it's not your colour that makes it right
no matter if you yellow or brown
it's not your colour that should put you down

unite is the thing's to be
see how strong that we can be
stick together and see it trough
the strengh will build with me and you "

Kalau korang perasan kat Malaysia ni dah ada satu budaya baru yang boleh merosakkan akal rakyat selain daripada budaya skinhead(megatpun dah insaf),punk(papa n buyongpun dah resign),grunge(meet uncle hussein pun dah menang)...Budaya2 ni dah lama hilang tetapi muncul plak satu budaya yang boleh memecah belah kan rakyat berbilang bangsa yang dipanggil Racism...Buakn sya nak kate kat Malaysia je ade kat luopun ade tapi kite kecikkan scope...

Racism ni dalam bahasa malaysia dipanggil perkauman...dlu ade jugak tapi xnampak...Sekarang ni semakin teruk...Kenapa kite perlu membenci sesama rakyat...Even diorang lain bangsa tetapi mereka ada MyKard ma!!!Kite xpatut sisihkan mereka...Diorang kaya sebab hasil usaha diorang(even ada yang "selang" kan)...Sepatutnya bukan kite membenci tapi kaji n belajar dari deme(uiks loghat perak ar plak)...

Perasan tak kite yang Islam kitepun datangnya dari Tanah Besar CHINA...So agama kite pun dari tempat oarng cine patutnya kite berbangga walaupun kite berkawan dengan diorng yang bukan Islam tetapi nenek moyang diorang yang bawak agama Islam pada nenek moyang kite n kalau nak ikut sejarah pun agama asal nenek moyang kite adalah hindu...Hindu tu dari mana kawan2...INDIA...

Hari ni ramai pemimpin atasan yang sibuk2 memainkan isu perkauman..Sepatutnye diorang yang menyatukan kite semua bukan menggunakan isu racist ni...kan xelok diorang walaupun cine or india tetapi diorang ada jugak yang beragama Islam yang menyembah Allah..Dan Kalau dipk2kan balikpun kalau kite ikut ajaran islam Nabi Muhammad sendiripun xpernah racist ngan kaum2 selain Islam...(even die dibenci)...So renungkanlah ye...

p/s :

- Maila sama2 kite berbaik2 manalah tau dengan cara kite layan diorang terbuka hati diorang nak masuk Islam...Kite gak dapat pahala(besar tau)...

- Jangan bezakan orang melalui kulit mereka sebab satu masa dlu saya pernah mengalami satu situasi :

" Oi uncle tepi la skit"
" xtau bagi slam ke dik...uncle orang Islam la..."

malu siot...saya terus mintak maaf...

- Igt warna kulit bukan beza yang harus kite pandang sebab melayu pun ade kulit gelap tau...hahaha

- Kalau korang bezakan jugak maknanya korang bersyukur sebab Rasul Allah pun bukan bangsa Melayu...Di Bangsa Arab...so apa lagey xfaham2 lagey...

KaTe MaMa & PaPa

Hm...masa untuk saya menginsafi kejadian saya sebagai seorang manusia yang teramat lah lalai dan menggunakan kehebtan yangsaya ada ke jalan yang salah...Bukan salah gune dadah ye kawan2...hahaha...

Masa saya kecil sampai sekarang saya jarang mempedulikan apa yang mama dan papa cakap sehingga saya sendiri merosakkan...Saya xsedar bahawa apa yang mereka pesan n marah itu sebenarnya petanda kepada satu(oooops bukan satu tapi seribu) kebaikan pada saya...

MASA SAYA KECIL

Papa & Mama seing berkata
"Apis...Pegi sekolah...buat keje sekolah sampai siap...jangan ponteng2..."
Jawab saya
" Ok mama...Apis pegi sekolah apis nak belajar betul2 sampai jadi Bomba(biasala masa budak2 itu la cite2 semua budak darjah satu)"

- tetapi kadang2 saya langgar...keje xsiapkan pegi sekolah...akhirnya saya memalukan mama saya kerana die merupakan guru contoh di sekolah itu...Sorry Mama...
Berkat hasil usaha mama saya dapat 4A(itu bukn sebab saya pandai tapi mama paksa sampai saya jadi pandai)

MASA SEKOLAH MENENGAH
Form 1

Mama asyik2 berkata
"Pis mama anta pegi MRSM belajar sampai pandai...Mama nak Result PMR 8A tau...Jangan malukan mama...Jangan kawan dengan orang yang bukan2..."
Saya plak jawab
" Ye mama...mama jgn risau apis buat baik2...apis akan pilih kanwan" - Ini zahir
" Apala mak aku nih...Aku tau la bile aku nak belajar..Asyik2 paksa nak aku pandai" - dalam ati

- Keputusan peperiksaan saya hancus tapi xddela bongok sangat cume tak membanggakan...Cube kalau saya ikut cakap mama...mesti saya dah pandai and jadi top ten sekolah...dah la asyik dapat result teruk dah pandai merokok plak tuh...Sebab APA???Sebab xikut cakap mama...
- Tapi walau macam manapun berkat doa mama saya berjaya dapat 7A 1B 1C...mesti korang kate saya pandaikan...tyapi saya kate tak...nak tau kenapa???Sebab mama hantar saya pergi tusyen la saya berjaya...

Masa Form 4

Saya lagi lupa diri...mula bergaul dengan orang yang xsepatutnya...sibuk nak cari backup

mama pesan
"Apis,SPM ni la yang nak tentukan hidup kite...Belajar betul2 Form 4 Bukan honey moon year...Mama xnak byk kalau apis dapat pangkat satupun mama dah suke..."
saya berkata
" Ye ma...Apis tau la ma...ada setahun lagi...Kan tanggungjawab apis memang belajarkan untuk mama...tanggungjawab mama cari duit untuk apis..."

- Bile igt balik ayat ni yang saya bagi kat mama saya rase nak terajang diri sendiri(itu pun kalau boleh...).Kalau la saya dapat patah balik saya akan ubah ayat saya tuh...Tapi mama
- Saya dapat balasan apabile semua ujian saya teruk(ini baru gegile punye bongok)...Tapi berkat doa mama lagi saya dapat baiki keputusan ujian saya...Tq mama...

Form 5

Saya sibuk dengan skinhead

Mama marah2

"Pis kenapa jadi macam ni...Mama xpernah suruh apis jadi macam ni...Kan mama dah pesan jangan kawan dengn orang yang xbetul...tgk apis dah jadi apa sekarang...Dah pandai masuk kelab malam"

saya plak jawab

" Mama apiskan dah besar...dengan sape apis nak kawan..apa yang apis nak buat itu hak apis(nak bebas konon spenderpun mama belikan)...Jangan risau apis masuk kelab main band je...xbuat lebih2"

- Lepas je saya melawan saya mule jadi liar...bukan takat masuk kelab tapi minum arak...bergaduh...dan macam2 perkara bodoh saya buat sampai kene masul lokap...
- Tapi masih xsedar...Buat lagi...Lagi sekali berkat doa mama saya berjaya dapat pangkat satu dalam SPM..Mama menangis syukur walaupon keputusan saya xla gempak sgt...

MASA MASUK POLI

mama pesan

"pis masuk belajar elok2...Mama xkisah kalau apis nak duit...tapi jimat2...Tolong jangan buat bende2 yang xbetul eyh...dapatkan result yang best"

Saya jawab
"Ok ma...Apis belajar betul2...Tapikan ma kenapa kat tempat yang ulu macam nih...nak tgk bola mamakpun xde..."

- Saya xfaham kenapa mama anta belajar tempat yang terperuk mcm ni...Tapi disebabkan usaha mama anta kat tempat mcm ni pointer saya xpernah bawah 3.0 dan saya akui ini smue usaha mama...Mama sekali lagi TQ sebab sanggup tahan dengan perangai anakmu yang GANAS nih...

Dan akhir sekali saya berjaya dalam hidup saya sekarang...saya dapat apa yang saya nak semua ni hasil usaha n berkat doa mama...TQ mama...

p/s :

- Saya terpaksa membebl panjang mcm nih sebab sebenarnye saya xde ide...hahaha...Daripada saya menyani mok yong "sua puyeee" baik saya kasi nasihat...
- Saya harap mama dapat boleh maafkan segala dosa yang saya dah buat sebab terlampau banyak dosa yang saya dah buat kat mama n papa...MAMA n PAPA if you read this blog please forgive me for what i have done n i promise that i will never do it again...
- Sesapa yang masih ada papa n mama tolongla hargai anugerah yang tuhan bagi kat korang tuh...Tolong jangan jadi macam saya OK...
- Lastly tanpa rase segan silu saya ingin katakan :

"MAMA N PAPA...APIS MINTAK MAAF N APIS SAYANG MAMA N PAPA"




UnFaiRGroUnd

"Looked at my window and started to think
It's an unfairground that i've been living
Rich stand proud and live happily
While poor still struggling for money

Some work from morn' till night
What they receive are just ain't right
Rich old bastards just havin' a laugh
Seeing some people hard to survive

Unfairground

It's so hard to feed wives and kids
When the pay are just enough for one to eat
Ain't no school for the kids
No good jobs for the one who ain't fit

Rich old bastards still havin' a laugh
Ain't got no problem lives ain't tough
Giving the pay that ain't enough
While saying it's more than to survive.
"

Kalau korang perasan lagu ni merupakan salah satu lagu top ACAB sleain fight 4 your right.Saya pun dlu merupakan salah seorang skinhead yang gile n tegar tapi itu dlu ma...Kalau nak ikut kan sejarah Ust Akhyl lagey ganas beb...hehehe...Tapi hukum alam telah tentukan yang bahawasanya saya perlu berubah untuk masa depan saya...

Tapi setelah lama saya meninggalkan budaya ini saya terpk bahawa semua lirik2 yang kitorang tulis dlu meruapan corak kehidupan reliti zaman sekarang dan kebnyakannya BETUL...Memang xrelevan bagi sesetangah orang tetapi ini realiti ma!!!Bukan realiti TV tau...

Igt kata2 ni:

"Yang Kaya Bertambah Kaya dan Yang Miskin ditindas menjadi semakin Miskin"

Korang perasan tak realiti ini...Kite keje penat2 pagi ke petang tapi masih xcukup sebab kene expense ke arah bende lain..Even gaji kite besar2 tup...tup..tup kene potong macam2 kalau epf potong byk itu xde hal...tapi kite kene bayar income tax pulak...untuk APA!!!adakan orang kaya di atas buat apa yang kite buat....

p/s :
-pergh gua tetibe je nak melalut...
- Boleh kene ISA tau Bean...hahahaha


MAUT Dah Sampe


Aduh dalam saya mencari kebenaran yang terselindung dalam kehidupan seharian akhirnya tuhan menemukan saya dengan satu cite yang sikit seram,sikit lawak,sikit tahyul,dan mungkin sedikit mempunyai kebenaran.Filem ni Arahan Bede (laki Erma Fatima).

Dalam Filem ni terdapat 3 kisah yang berkisat(alamat macam apek la plak...berkisar) tentang maut dan kematian...Walaupun ade beberapa faktor yang mungkin membolehkan mulut saya untuk berkata tentang ketahyulannya tetapi saya xnafikan filem ni mungkin akan membuka satu lembaran baru untuk keinsafan diri saya.

Apa yang tahyul :

- dalam cite ade satu babak di mana ia menggambarkan seksa neraka bagi seorang gurl yang melanggar hukum hakam Islam.Pada saya babak ini xsepatutnya dipaparkan.mungkin niat pembikin filem ni untuk menginsafkan penonton tetapi xpatutla kite menggambarkan apa keadaan sebenar kite cume boleh menginsafi dan mengetahui tetapi jgnla sampai membayangkan sebab kite xtau apakah itu benar2 seksaan.Walaupun ia tertulis dalam al-quran tetapi mungkin ada orang yang akan tersalah tafsir.

- Dalam cite ni jugak ada satu babak di mana salah seorang pelakon melakonkan aksi black metal yang xpercayakan tuhan.Bagi pendapat saya agama tidak perlu dipermainkan dalam filem.Unsur2 agama tidak sepatutnya disentuh secara mendalam dalam satu filem sehinggakan ada satu ayat berbunyi :

" Siapa yang tulis al-quran...Argh aku xpercaya bende2 tu semua"

Cube bayangkan sedangkan lafaz talak jika dicakapkan secara playingground(saje jek ataupun dalam BM main2) ia akan menjadi sah jatuh talak apakan plak soal agama...Cube renungkan ye...(kepada pembikin filem ni saya mintak maaf sekiranya kritikan saya agak skit menyakitkan tapi itu cume pendapat)


-Pastuh lagey satu mereka xmengkaji dunia underground kerana mereka xtau membezakan apakah itu punk,black metal,dan skinhead...Ada ke patut budak black metal kepala botak pakai seluar jeans ketat mcm skinhead,pakai baju exploited...(hati2 kalau kat luar boleh kene saman tau)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Walaupun ada unsur tahyul bukan itu sebenarnya yang saya nak tonjolkan cerita ni memangla xbestpun(walaupun ada Liyana Jasmay) tetapi jalan cite die membuatkan saya terfikir sapekah diri saya di dunia...Ke mana arah tuju diri saya ni...Sampai bilekah saya akan melakukan dosa...Selepas menghantar tunang saya pulang saya menitiskan air mata tanpa tahu sebabnye...(mungkin byk dosa kot) dan saya akui telah banyak dosa2 besar yang saya lakukan sepanjang hidup saya..Dan apabile sya teringatkan cerite ini secara automatisnya saya sebak bukan kerana crita ini tetapi kerana mengenangkan dosa2 saya yang pernah saya lakukan.Ntah sampai bila la saya dapat menghindarkan diri daripada melakukan apa yang saya lakukan sekarang ni...Cume dengan doa saya memohon pada Allah supaya memberikan petunjuk dan hidayat kepada diri saya agar menjumpai jalan yang boleh merubah cara hidup saya yang penuh dengan keghairahan membuat dosa...

p/s:

- harap sesiapa yang membaca entri ni xkan kata saya ni poyo ke ...koya(loghat pantai timur) ke...kerana sya sendiripun xtau kenapa tetiba hati terbuka untuk tgk n hayati cite ni...padahal saya sebenarnye xsukepun tgk cite melayu...

- Kepada semua bloggers yang membaca harap dapat doakan supaya saya nampak apa yang salah dan dapat memperbetulkan kesilapan dan dosa2 saya...

- Sayapun xtaula kenapa tetiba saya emo dan xtau nak buat lawak selepas tgk cite ni...

"Ya Allah kau bukakanlah hati hambamu ini untuk kembali kepadamu dan kau ampun kan lah aku kerana selama ini aku hanyut dan sering melupakan keujudan dan keesaan dirimu...Amin"

KuPu2 Vs RaMa2

Harini saya nak jadi saintis plak...asyik2 cite pasal diri...sekarang saya dah dapat ilham untuk memajukan dunia perfileman negara kite dengan mengkaji pasal rama2 dengn kupu2...Ini juga adalah permintaan yang harus saya tunaikan untuk Geng rama2 kerana mereka telah mengugut saya bahawasanya sekiranya saya xbuat kajian mereka akan menghantar serikandi2 rama2 untuk mengheret saya ke kancah seksual...(huhu...bestnye)

Menurut kajian saya dan beberapa orang sainstis hebat termasuk Dr Muzaffar angkasawan pertama negara yang membintangi iklan proton tuh rama2 terbahagi kepada 5 jenis :

1- Rama2 sutera - ia boleh terbang dan menghasilkan sutera
2 -Rama2 batik - ia boleh terbang dan kepak mempunyai corak seakan2 batik
3- Rama2 corak besi -mempunyai kepak bercorak seakan2 silver yang terjual di kedai uncle chai
4- Rama2 Biru - kepak berwarna biru (ia pakage lengkap kerana otak mulut semuanya blue)
5- Rama Ramasamy a/l Tanalisan - Rama2 yang suke bercakap dengan kuat dan asal ko balik je mabuk (Thanikerega)

Kajian kedua mendapati bahawa specis kupu2 juga ada 5 iaitu :

1-Kupu2 Chetocia myrina - Cantik
2- Kupu2
Troides halipron - Menawan
3-
Kupu2 malam - Jenis ni tau menari...suruh la menari tarian ap mesti tau terutama sekali Shuffle dan port utama die kat Loft Doraisami

4- Kupu Kuputinaman a/p Maniam - Boleh bercakap dan pandai memasak kari
5- Kupu Kupunya Cinta - Boleh membuatkan orang tertawa(sebab ni lirik lagu dangdut)hahaha


Begitulah hasil kajian saya terhadap spesis2 rama2 dan kupu yang penting...Sebab untuk meneruskan kajian seterusnya kami memerlukan sekurang2 nya RM1trilion sebab kajian terhadap rama2 n kupu2 memerlukan jentera perang yang besar ,beberapa atom nuklear dan juga mesin untuk menterjemahkan bahasa...hahaha...

p/s :

- kalau korang nak kami meneruskan kajian tolong la klik kat nuffnang tuh apabila terdapatnya iklan...huhu..Sebab dengan sumbangan ikhlas korang tuh dapat membantu kami menyelami dunia kupu2...
- Untuk pengetahuan korang specis2 yang saya sbt tadi hampir pupus kecuali rama2 no 5,kupu2 no 3,4&5 sebab yang nih semakin banyak membiak di Malaysia
- Sekiranya terdapat nama2 yang berkaitan itu adalah secara kebetulan tiada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia
- Kupu kupunya cinta merupakan lrik lagu kegemaran saya semasa saya form 2...heheh jgn bagitau orang eyh...

PoSt YaNg AgAk KurEnG TaPi xMreNg

Pelik tetapi benar...hehehe...Tahukah anda(korang...terskema plak) bahawa Berblogging boleh memberi anada pendapatan...Mesti ada yang kata :

"Tipula bean ko saje jekan nak suruh orang masuk blog ko kan..."
" Hek eleh ... apa plak kalau lu orang xcaye cube tanya Irfan Khairy(jutanawan internet malaysia"

Nak tau macam mana cara die me cnie saya story...

Ok..memang lumrahnye kite xnampak bende ni...kite pk blogging ni untuk suke2 n luahkan perasaan...Itu memang betul tapi korang xterpk ke untuk mengarut sambil buat duit...

Care buat duit kat blog :

- pengiklanan
- perkhidmatan


Pengiklanan :
- advertlets
- adsence
- nuffnang

& byk lagey komuniti pengiklanan...Bile advertiser mengeluarkan ikln kat blog korang...korang akan dibayar samada unique visitor ataupun klik...

biasanya bayaran unique visitor xbyk - RM0.001 per visitor...tapi bayaran untuk per klik besar skit mungkin 10sen 20sen or mungkin seringgit(mengikut advertiserla..)

Perkhidmatan :
- korang boleh letak apa service je yang korang nak atau buat..contohnye MLM ke...Insurans ke...di samping visitor korang masuk untuk baca apa yang korang ngarut mungkin ada satu dua yang memerlukan servis korang...dalam 100 xkan xde satupun sangkut...betul tak???xcaye call...eyh salah plak CUBE!!!

p/s :

- semua servis advertising kene register dlu(yela kalau xregister macam mana diorang nak bayar).Tapi jangan risau tiada wang perlindungan akan diminta oleh ketua kongsi gelap semasa mendaftar...

- kepada blogger yang tamak macam saya cube rujuk blog saya(macam2 ada) hehe...Orang tamak selalu untung tau!!!Sekarang mana ade bende free semua kne bayar nak bayar tu kne buat keje baru dapat duit..

- Oklah di sini saya mengambil peluang untuk memberitahu bahasanya saya ada membuat servicing komputer...apa2 yang berkenaan dengan IT boleh bagitau saya atau rujuk http://metaphit.blogspot.com ...ni company saya tau...kat mana korang berada saya akan datang(tapi jangan la suruh saya datang disebab satu pc je...rugi la beb)...

HaRi InI AkU HePi...

" Eleh hepi pun nak cite kecoh ar lu mat...Dah xde modal la tukan..."
"Rileks ar bro...gua belom bukak cite lagey luorang dah cari pasal ma!!!xpuas ati kite gi jihad la..."

hahaha...macam tula gelagat kite...belom orang tu cite dah kondem...bukan nak dengar dlu baru kondem...Biasakla masing2 nak jadi "tailo"...Dlu pun saya begitu rupa tetapi sejak mengamalkan product shahirah...muka bertambah licin dan berseri...(xkire nak royalty)

"oops salah iklan la..."

Saya hepi dan bile hepi saya akan banyak mengarut mengalah kan penyayi mak yong ataupun tukang karut dikir barat..

"sua puyeee..."

So lepas ni kalau tgk entri saya mengarut ketahuilah bahawasanya saya sedang ingin bercinta(bukanla bergembira)...Antara agenda2 menarik hari ini yang telah berlaku pada saya :

1- Saya disaman polis di Pudu Raya (Polis tu xnak rasuah ->"annmum essential dan TOM2 bak bagus")

2- Salah satu kedai di bangunan sebelah low yatt terbakar dan jalan Jam
3- Harga untuk tukar mainchip display telah dinaikkan -. dlu RM250 sekranag rahsia la...
4- Check yang saya bank in xboleh di cashkan lagey...masih floating
5- Bile dah sampai low yatt customer call suruh hold (xjadi aku xkisah tapi minyak n toll sape nak tanggung...)
6- Benji xjadi anta laptop (nasib baik xbeli spare part lagey)

last sekali

7- Saya masih belom makan tengah hari(nasi...tadi just makan kuih jek) sebab xde duit(check payment blom clear lagey..saya gune modal sendiri tau)

Begiutlah kisah riwayat hidup saya untuk ari ni...TETAPI walau apapun saya tetap tersenyum sambile mendengar lagu T.I "Whatever You Like" sebab lagu nih je yang buat saya hepi(walaupun lagu ni ade untuk lucah skit...hehehe)...

p/s :

- Saya baru dapat rasekan yang sekirenye kite sedang sedih atau sakit ati...kite kene cari satu alternatifuntuk menggembirakan hati kite sebab bile kite gembire kire akan bersyukur...

- Bersyukurla(bukan bercukur la mangkuk) dengan apa yang korang ade sebab yang akan datang kite xtau n kite cume perlu mintak je...

- Walaupun kisah di atas semuanye negatif tetapi saya berjaya men"positif"kannya dengan lagu T.I dan igt pada pencipta(ni bukan poyo betul tau)

- Saya bersyukur walau apapun dugaan tetapi saya akan cube menjadi gembire(huhu)


~AKHIRNYA SEMPURNA~

AwArD ke 3 n Ke 4



Yes...Yes...tanpa disangka2 aku mendapat award berganda di Grammy Award yang baru2 ni...rase terhau bangga dan belagak pun muncul dengn tibe2..Saya pun xpasti samada minguu lepas ni adalah minggu penerimaan award ke apa...hehehe...Tapi terima kasih kepada awek bloggers saya iaitu cik Helena(merajuk lagey la tunang aku...hehehe) sebab bagi award ni kat saya...Award tu bentuk die macam ni :




Pemberian anda amatla beerti pada ketika ini kerana telah memberikan cayaha emas dalam hidup saya...So dengan rase xkedekutnye saya nak pas hadiah ni pada sesapa saha yang masuk page saya amik la...bende ni kalau tunjuk masa interview confirm dapat keje...

Korang Mesti Nak Baca Gak

Related Posts with Thumbnails